Yurtdışı Harç Fiyatları 2023

Yurtdışı Harç Fiyatları 2023

Yurtdışı harç fiyatları nedir? Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile Türkiye sınırları içerisinden ayrılırken ödenmesi mecburi bir vergi olarak bilinmektedir. Kanunda 1. maddesinde yer alan yurt dışı çıkış harcı fiyatları her sene değişmektedir. Yurt dışı çıkış harç fiyatları “Her vatandaşın yurt içinden yurt dışına herhangi bir sebeple çıkması nedeniyle alınan damga vergisidir” şeklinde ibaresi mevcuttur. 5597 sayılı kanunun 26471 sayılı Resmi Gazete içerisinde yayına alınarak resmileşmiştir.

Herhangi bir pasaport olması ve yurtdışına çıkılmak istenmesi durumunda çıkış harcının yatırılması zorunludur. 2023  itibariyle 150 TL olarak bilinen yurtdışı harç fiyatı ister yeşil pasaport ister bordo hiç fark etmeksizin uygulanmaktadır.
2023 itibariyle 150 TL olan yurtdışı çıkış harcı fiyatı, hangi şehirdeyseniz o şehrin havalimanında çıkış bölümünde satış noktasında dış hat çıkış harcı damgası alınarak vergi dairesine, gümrük işlerine, Maliye Bakanlığı ücret dairesine veya yetkili bir bankaya ödenir.

Yurtdışı Harç Fiyatları 2022-2023
Yurtdışı Harç Fiyatları 2023

Yurtdışı Harç Pulu Fiyatları

Yurtdışı çıkış harç pulu satın alınabilmesi için ister bankaya ister yukarıda belirtilen yollara başvurularak edinilebilir. Yalnızca siz de ödemeyebilirsiniz herhangi bir kimse sizin adınıza pul bedelini ödeyebilir ve bunu temin edebilirsiniz.
Yurtdışı harç fiyatlarını öğrendikten sonra yurtdışı harç fiyatları nereye ödenir?
 Yurtdışı harç fiyatlarının sürekli şekilde değişime uğraması nedeniyle sıklıkla yurtdışı seyahatine çıkan vatandaşlar takipte oldukça zorlanmaktadır. Damga vergisi olarak bilinen bu verginin havaalanında otomatları mevcuttur.

Yurtdışı harcının ödenmesi amacıyla örnek vermek gerekirsek eğer İstanbul havalimanında gidiş bölümünde 2 farklı noktada satışı yapılmaktadır. Bir başka örnek ise Menderes havaalanındaki ilginç durumdur. Bu örnekte yurtdışı harç fiyatlarını öğrenmeniz yetmiyor ayrıca havaalanında tekrar otomatları bulmanız gerekmektedir.

Sabiha Gökçen Havaalanında ise durum biraz farklıdır ancak daha da basittir. Yurtdışına çıkış bölümüne girdiğinizde bilet gişesinden bu yurtdışı harç pulunu edinebilirsiniz.
Ancak otomatla uğraşmak istemiyorsanız alternatif bir yol da şudur: Bankaya yapılan ödeme sayesinde edinilecek dekont sayesinde 1 ay boyunca geçerli olmak kaydıyla pasaport kontrolünde gösterebilirsiniz. Gösterdiğinizde size kaşeleyip geri iade edecektir.
Yurtdışı çıkış harç ücretini kurum websitesi aracılığıyla ödeme
Uluslararası çıkış harç ücreti günümüz koşullarına uyum sağlanması amacıyla internet ortamından da ödenebilir hale gelmiştir. Ücretleri elektronik olarak İnteraktif Vergi Dairesi’nin https://ivd.gib.gov.tr/ ​​adresindeki “Hızlı Ödemeler” bölümündeki “Değerli harç bedeli öde” kısmından gerekli tutarı yatırabilirsiniz.

Yurtdışı Harç Fiyatları güncel
Yurtdışı Harç Fiyatları güncel

Yurtdışı Harcı Nereye Ödenir?

Ardından ödeme gerçekleştiğinde makbuz veya herhangi bir doküman göstermenize gerek kalmadan çevrimiçi ortamda kontrolleri gerçekleştirilir ve kolaylıkla çıkış işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen noktalar birisi de vergi dairesinin bankalarla birlikte çalışıyor olmasıdır. Bankalar anlaşmada belirtilen saat dilimleri arasında işlem görülmesine izin verilmektedir.

Yurtdışı çıkış harcı ücretini banka aracılığıyla ödeme
Eğer yurtdışına çıkmak için acele ediyorsanız veya zamanınınız yeterince yoksa hemen yurtdışı çıkış harcı bedelini ödeyebilirsiniz! Yurtdışı çıkış harç bedelini bankalar aracılığıyla yapabilirsiniz. Yurtdışı harç fiyatı gideceğiniz dönemde neyse banka hesabınızda o kadar miktar bulundurmanız gerekmektedir. Ardından ücreti ödeme aşamasına geldiğinizde TC numaranız ve pasaport numaranızla birlikte ödeme esnasında gerekli bilgileri temin ettikten sonra dekont veya işleme dair herhangi bir kod ile görevliye teslim edebilirsiniz.

Ödeme noktasında görevli bankalar şu şekildedir:

  • Ziraat Bankası
  • Garanti Bankası
  • Halk Bankası
  • Şekerbank
  • Finansbank
  • İş Bankası
  • Türkiye Finans Katılım
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Denizbank
  • Akbank
  • Albaraka Türk Katılım
  • Vakıflar Bankası

Oldu ki bir şekilde yurt dışına çıkamadınız ancak harç bedelini yatırdınız ama bu bedeli geri nasıl alacağınızı bilmiyorsunuz bu etapta yapacağınız şeyler şu şekildedir:
Elinizde ücreti yatırdığınıza dair tahsil belgesi varsa vergi dairesinin ilgili birimine başvuru yaparak iadenin yapılmasına dair ibraz gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

2023 Yurtdışı Harç Fiyatından Muaf Olma;
Havaalanlarında, gümrüklerde ve diğer çıkış yollarında alınan harçlar, belirli durumlarda ve belirli vatandaşlar için muaf tutulmaktadır. Muaf tutulanlar dışında, öğrenciler de dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti pasaportu sahibi her vatandaş, yurt dışına çıkarken bu ücreti ödemek zorundadır.

Çıkış Ücreti Ödemekten Muaf Olan Kişi Veya Gruplar:

⦁ Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,
⦁ 7 yaşını doldurmamış olanlar,
⦁ Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar,
⦁ Yurtdışında oturma izni bulunanların pasaportlarında ‘işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır’ kaşesi yer alanlar, (Oturum belgelerini göstermeden de harçtan muaftırlar.

Doğu Ekspress  Fiyatlarına Göz Atabilirsiniz..

5/5 - (1 vote)

Yorum yapın